Amputáció

A múlt héten súlyos balesethez riasztották a mentőket Stockholm belvárosában. A 40 éves Maria Svensson hatalmas sebességgel falnak csapódott. A helyszínen sokan a legrosszabbtól tartottak, s bár a tragikus végkifejlet szerencsére elmaradt, ám három nappal a baleset után kiderült, a 40 éves asszony teljes életét 24 órás műtét során amputálni kellett. Maria kezelőorvosa később sajtótájékoztató keretén belül tájékoztatta a közvéleményt a rendkívüli esetről.

„A balesetet elszenvedett hölgynek semmi esélye sem volt, hogy kivédje az ütközést, állítása szerint a fal mintegy a semmiből termett előtte. Szerencsére nem haladt annyira gyorsan, hogy az ütközés végzetes legyen, de sajnos az élete olyan mértékben sérült és roncsolódott a fatális szerencsétlenségben, hogy nem maradt más megoldás, mint a totális amputáció. Ezen eljárás során a beteg életét a megfelelő óvintézkedések mellett eltávolítjuk, az így lefejtett életet további vizsgálatra laboratóriumunkba szállítjuk. A páciens ezek után hosszú rehabilitációra számíthat, a mesterséges kábítás alatt szintetikus illúzióval védjük a hatalmas sebfelületet, aztán, amikor kellően megerősödött a sérült, érzékeny rész, elkezdhetjük a pótélet, ahogy mi hívjuk, életprotézis beültetését, amit a Faceinstwitter tömegkommunikációs hálózat biztosít 2D kivitelben pácienseinknek. Ám Maria Svensson ezt a lehetőséget elutasította, állítása szerint, próbálom pontosan idézni: az amputáció óta kifejezetten jobban érzi magát, s bár fantomfájdalmai még vannak a hiányzó területen, de ma már úgy érzi, a hiány inkább egyfajta többlet, s az emberek által életnek nevezett egzisztálás nélküli lét tulajdonképpen az élet maga, amit elveszteni vélt, mielőtt a falnak csapódott volna, s amit most az amputáció után végre megtalált. A beteget módfelett zavart viselkedése miatt természetesen további megfigyelés alatt tartjuk” – közölte Thomas Tvivel a Karolinska Institutet főorvosa.

Update:
Meg nem erősített információk szerint a szerencsétlenül járt asszony cikkünk megjelenése után nyomtalanul eltűnt a kórházból, tartózkodási helye ismeretlen, a műtétet követő élet hiányában szinte lehetetlen lesz őt fellelni. Jelen pillanatban nemzetközi tudósok egy csoportja próbálja a levágott élet szövettani és genetikai vizsgálata alapján feltárni, volt-e bármi előzménye a különös, és a társadalom egészére nézve rendkívül fenyegető, patologikus viselkedésnek. Amint bővebb információink lesznek az ügyről, olvasóinkat természetesen azonnal tájékoztatjuk.

2017
–L.D.–

(Illusztráció: Thor Lindeneg)