Filmajánló – föld

 

Amadeus [1984]
(Milos Forman)
amerikai dráma, életrajzi film, zenés film

“Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle. Az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette… Mozart halálos ágyánál Salierinek lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van. Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt.” Egy film arról, hogy mi a különbség a forró pára és a víz között…

No Country for Old Men [2007]
Nem vénnek való vidék
(Joel Coen – Ethan Coen)
amerikai dráma, krimi, thriller

Minden úgy kezdődik, hogy Llewelyn Moss talál egy teherautót, amelyet egy csapat hulla őriz. A kocsiban egy jó adag heroin és két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy Moss megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi keretei, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek. A Coen fivérek igazán filozofikus alkotása, szerintünk kihagyhatatlan.

 

21 Grams [2003]
21 Gramm
(Alejandro González Iñárritu)
amerikai dráma

Akár akarjuk, akár nem, mindenkinek szembe kell néznie a halállal. Azt mondják, a halála pillanatában az ember 21 grammot veszít a testsúlyából. Néhány pénzérme, egy darabka csokoládé, egy kolibri súlya. Vajon a lélek teszi ki ezt a 21 grammot? Vajon ezt a 21 grammnyi terhet azok viselik aztán, akik túlélnek minket? A film három emberről szól, akiknek érzelmi és fizikai értelemben egyaránt magasfeszültséggel telített sorsát egy baleset váratlanul egymásba fonja. Közös történetük a szerelem csúcsaira, a bosszú mélységeibe és jóvátétel ígéretéig ragadja őket.

 

The Game [1997]
Játsz/ma
(David Fincher)
amerikai dráma, thriller

A sikeres és gazdag üzletember, Nicholas Van Orton éppen annak köszönheti sikerét és gazdagságát, hogy élete minden percét képes volt folyamatosan ellenőrzése alatt tartani. Minden lépése gondosan kalkulált és hideg fejjel végrehajtott volt, legyen az üzleti, vagy magánéleti.
48. születésnapján csak egy kicsit zökken ki a számára szokásos merevségből – addig, amíg egy percre nem kevésbé sikeres apjára gondol, aki éppen 48 évesen vetett véget az életének…
Nicholas azonban nem gondol az öngyilkosságra. Elégedett és kiegyensúlyozott. Öccse, Conrad meglepetés-ajándéka azonban nagyon felkeltette az érdeklődését. Az ajándék nem más, mint egy kalandosnak ígérkező, profi szerepjáték, amely egy kis időre – legalábbis az öcs ígérete szerint – átlagos üzletemberek számára soha meg nem tapasztalható izgalmakat ígér.
Nicholas kezdetben élvezi a játszmát, de aztán olyan dolgok történnek körülötte, hogy kénytelen feltenni magában a kérdést: vajon még mindig csak egy ismeretlen zseni által tökéletesen kontrollált játék mit sem sejtő főszereplője, vagy egy pokoli terv áldozata, akinek éppen most teszik tönkre az életét?

 

The Shawshank Redemption [1994]
A remény rabjai
(Frank Darabont)
amerikai dráma

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt – noha makacsul hangoztatja ártatlanságát – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az igazgató kegyét azzal, hogy elvállalja illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését. Cserébe lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba. A film Stephen King kisregénye alapján készült és megmutatja, mit jelent a börtön és mit a szabadulás.

 

Gandhi [1982]
(Richard Attenborough)
angol-indiai dráma, életrajzi film, történelmi film

A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji megkülönböztetés olyannyira megdöbbenti, hogy úgy érzi, tennie kell valamit. 21 év fáradságos küzdelme után az indiaiak és a színes bőrűek egyenlőségéért indított erőszakmentes küzdelem, a Satyagraha ideológusává és vezérévé érett. Ekkor kapta a “Mahatma” nevet, amely Indiában “nagy lelket” jelent. Lélekemelő, lenyűgöző, hiteles filmalkotás.

Avatar [2009]
(James Cameron)
amerikai akciófilm, sci-fi

Egy deréktól lefelé megbénult háborús veterán a távoli Pandorára utazik. A bolygó lakói, a Na’vik az emberhez hasonló faj – de nyelvük és kultúrájuk felfoghatatlanul különbözik a miénktől. Ebben a gyönyörű és halálos veszélyeket rejtő világban a földieknek nagyon nagy árat kell fizetniük a túlélésért. De nagyon nagy lehetőséghez is jutnak: a régi agyuk megőrzésével új testet ölthetnek, és az új testben, egy idegen lény szemével figyelhetik magukat és a körülöttük lévő felfoghatatlan, vad világot. A veterán azonban más céllal érkezett. Az új test új, titkos feladatot is jelent számára, amit mindenáron végre kell hajtania.
Ezt a filmet kifejezetten 3D-ben ajánljuk megtekinteni, mert legfőképp ezért került ebbe az ajánlóba, s nem is annyira a téma miatt, bár biztosan sokaknak az is nagyon tetszeni fog. Ez a film egy lehetőség, hogy azt megtapasztaljuk, hogyan tudunk teljesen elmerülni az illúzióban, hála a modern technikának és a történetnek. Teljesen benne lenni egy világban, s nem kívülről megnézni – ezt képes egy pillanatra megmutatni az Avatar.

 

The Man Who Wasn’t There [2001]
Az ember, aki ott se volt
(Joel Coen – Ethan Coen)
amerikai-angol dráma, krimi

Santa Rosa, Észak-Kalifornia, 1949 nyara. Ed Crane – sógorával, Frankkel együtt – egy álmos kaliforniai kisváros borbélyüzletében dolgozik. Okkal gyanítja, hogy feleségének, Dorisnak viszonya van főnökével, Big Dave-vel. Mivel amúgy is elégedetlen az életével, ez jó ürügy arra, hogy egy kedvezőnek tűnő befektetés érdekében névtelenül megzsarolja a férfit. Az ki is fizeti a kért összeget, de iszonyúan felbőszül, amikor megtudja az igazságot. Akaratlan halálesetek és szándékos gyilkosságok követik egymást, s a végzet az összekuszálódott szálakat tárgyalóterembe, siralomházba vezeti, majd meglepő módon csomózza össze. Lassú tempójú neo noir film végzetről és az igazság viszonylagosságáról, egy kis kvantumfizikai utalással…

 

Der siebente Kontinent [1989]
A hetedik kontinens
(Michael Haneke)
osztrák dráma

A film egy üres, egyhangú életet élő középosztálybeli család világának, valóságának széthullását mutatja be. A három fejezet a család utolsó három évébe nyújt bepillantást. Nem mintha sok jelentősége lenne ennek. Semmi különös dolog nem történik velük, siváran, monoton módon zajlik életük: minden nap felkelnek, megmosakodnak, reggeliznek, a kislányt elviszik az iskolába, ők pedig munkába mennek. Este ugyanez, fordítva. Azután egyik nap történik valami, aminek okát talán elsőre meg sem értjük. A film valós történetet dolgoz fel, kifejezetten drasztikus alkotás, ami nem a megszokott fizikai brutalitással sokkolja a nézőt, hanem azzal, hogy az orra elé tart egy tükröt, amibe nem lehet nem belenézni. Több síkon értelmezhető szimbolikával meséli el egy teljes élet végelszámolásának hogyanját, miértjét és a fizikain túlmutató jelentését. Csak annak ajánljuk, aki nem fél szembenézni önmagában valami szörnyűséggel, mert ez valóban mélyen sokkoló film.

 

Babel [2006]
Bábel
(Alejandro González Iñárritu)
amerikai-francia-mexikói dráma, thriller

A távoli Marokkó sivatagának homokján fegyverlövés dördül. Ez a dörrenés indítja el egy amerikai turistapár őrült küzdelmét a túlélésért és köti őket két marokkói fiúhoz, akik akaratlanul bűnözőkké válnak; egy dadushoz, aki két amerikai gyermeket igyekszik illegálisan átcsempészni a mexikói határon és egy siket, problémás japán tinédzser apjához, akit Tokióban a rendőrség köröz. A földrajzi távolság, a kultúra és a nyelv által elválasztott négy csoport a közös végzet, a kétségbeesés és az elszigeteltség felé tart. Néhány nap alatt mindegyikük megtapasztalja a tökéletes elveszettség érzését, elveszve a világban, elveszve a saját maguk számára, amint egyrészt a belső káosz és a rettegés végső határáig, másrészt a kapcsolódás és a szeretet valódi mélységei felé sodródnak. Egy film, ahol talán könnyebben megérthetővé válik a történet története effektus…

 

Okuribito [2008]
Departures
(Takita Yojiro)
japán dráma

A film egy csellista története, aki hirtelen zenekar és ezáltal munka nélkül találja magát, így hazatér szülővárosába és egy temetkezési vállalkozásnál helyezkedik el. Egy film életről-halálról, de olyan lélegzetelállító gyönyörűséggel, amit vétek lenne kihagyni.

 

The Book of Eli [2010]
Éli könyve
(Albert Hughes – Allen Hughes)
amerikai akciófilm, dráma, sci-fi, thriller

Egy férfi vándorol évek óta a Föld kiégett, puszta romjai között. Magával hord valamit, ami a legfontosabb dolgoknál is többet ér. Többet ér, mint az ivóvíz, többet ér, mint a fegyver: egy könyv van nála, amelyen talán az emberiség sorsa múlik. Jó páran vannak, akik ölni is hajlandóak azért, hogy megszerezzék.
Egy film arról, mit jelent valóban látni.

 

Dead Man Walking [1995]
Ments meg, Uram!
(Tim Robbins)
amerikai-angol dráma, krimi

A megrázó és elgondolkodtató – megtörtént eseményeket elbeszélő – film egy apáca spirituális kapcsolatát meséli el egy halálos ítéletére váró gyilkossal. A luisianai apáca, Helen Prejean levelet kap a halálraítélt bűnözőtől. Matthew Poncelet – akire két tinédzser megerőszakolása és meggyilkolása miatt szabták ki a legszigorúbb ítéletet – találkozni szeretne Helennel. A nővér a magát ártatlannak valló fiatalember lelki üdvét kell, hogy megmentse, mielőtt eljön az elkerülhetetlennek látszó nap, a fiú kivégzésének napja. Nagyon elgondolkodtató kis dráma, olyan fogalmak átértelmezésében segít, mint ítélkezés, elengedés, bűn és bűnhődés, igazság, szabadság, félelem és szeretet. Látszólag csupa közhely, de a film mégis egy kicsit elmozdítja a nézőpontot, egy apró rést ütve azon a csövön, amin keresztül kukucskálva az ember olyan nagyon biztos abban, hogy tudja, miről mit kell gondolnia. (Akit megérintett a téma, tovább tud gondolkodni rajta Nabokov: Meghívás kivégzésre, és Andrejev: A hét akasztott ember története c. két rövidke próza által. Mindkettő megtalálható a prózai ajánló szer és föld elemei közt.)

 

Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte [2009]
A fehér szalag
The White Ribbon
(Michael Haneke)
francia-német-olasz-osztrák dráma, háborús film

Váratlan, tragikus események sora kavarja fel a kis észak-német falu életét, közvetlenül az első világháború előtti időkben. A helyi iskola tanárai nyomozni kezdenek, és apránként felfedezik a szörnyű igazságot.

Haneke az egyik olyan ma élő alkotó, aki az élet igazi oldalát tárja elénk: hétköznapi helyzetekbe rejtett parabolái szinte földhöz vágják az embert. Ez a filmje nagyjából azt mutatja be, hogy a saját magát felemésztő emberi minőség hogyan rohan lassan, szinte észrevétlenül a teljes összeomlásba, miközben a tiszták, a fehér szalagot belül viselők, hogyan hagyják magára ezt a dőlő hatalmas kártyavárat.

 

Tyrannosaur [2011]
Tirannoszaurusz
(Paddy Considine)
angol dráma

Az erőszakos és önpusztító Joseph megállíthatatlanul sodródik végzete felé, amikor találkozik Hannával, aki keresztény, jótékonysági munkát végez, és férje állandó megaláztatásainak van kitéve. Ismét egy film az emberről, annak valós természetéről.

 

Das Experiment [2001]
A kísérlet
(Oliver Hirschbiegel)
német dráma, thriller

A film alapjául az 1971-es hírhedt Stanford-i börtönkísérlet szolgál. A kutatólaborban egy valódi börtönt modelleznek, cellákkal, rácsokkal és megfigyelő kamerákkal felszerelve. Két héten keresztül 20 férfi játssza el a börtönőrök és a rabok szerepét, miközben a tudósok az agresszív viselkedést vizsgálják. A rabok el vannak zárva, és látszólag enyhe megkötések vonatkoznak rájuk, az őrök pedig azt az utasítást kapják, hogy fizikai erőszak nélkül próbáljanak meg rendet tartani. A résztvevők közül bárki bármikor kiléphet, de a szereplőknek fizetett díjat ebben az esetben nem veheti fel.
Az első napokban a két csoport közötti hangulat inkább csak bizonytalan, de ahogy telik az idő egyre több valódi konfliktus alakul ki, az őrök pedig egyre drasztikusabb korlátozásokat vezetnek be a fegyelem megtartása érdekében. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kísérlet túl jól sikerült.

 

Fase 7 [2011]
Phase 7
(Nicolás Goldbart)
argentin sci-fi, vígjáték

Coco nemrég költözött új lakásba feleségével Pipi-vel, aki hét hónapos terhes. Eleinte nem realizálják a körülöttük lévő egyre növekvő káoszt, amíg hatóságok karantén alá nem vonják az egész épületet egy éppen kitörő járvány miatt. Amennyire az épületben lévők tudják, Buenos Aires és minden más odakint eltűnőben van. A világnak vége.

 

Benny’s Video [1992]
Benny videója
(Michael Haneke)
osztrák-svájci dráma, thriller

A tinédzser Benny éjjel-nappal erőszakos filmeket néz, de igazi kedvence egy disznóölés, amit maga rögzített kamerájával. Egy nap, mikor szülei távol vannak, a videókölcsönző előtt találkozik egy lánnyal, akit felhív a lakására, majd megöl. Később a gyilkosságról készült felvételt megmutatja szüleinek…

 

Interstate 60: Episodes of the Road (2002)
Úttalan út
(Bob Gale)
amerikai-kanadai dráma, fantasy, kalandfilm, vígjáték

Neal Oliver (James Marsden) hihetetlen kalandjai a 60-as úton, amely nem is létezik… A fiatalember élete nagy válaszútja elé áll. Folytatva az apai hagyományokat ügyvédnek áll, vagy életművészként és festőként tengeti tovább életét. Ám ennél méginkább betölti napjait egy ismeretlen lány utáni vágyakozás. A legváratlanabb pillanatokban látomásként jelenik meg előtte a plakátkirálynő és nyomban el is tűnik. A valóság akkor csúszik ki végképp a lába alól, amikor egy bizonyos Ray-től (Christopher Lloyd) csomagot kap. A világ végére, Danver-be kell eljuttatnia a küldeményt személyesen. Neal elindul a térképen nem jelzett úton és útközben szürreális figurákkal találkozik lehetetlen helyszíneken…
A történet tehát egy olyan úton történő utazásról szól, ami nem szerepel a térképen, s ahová az embert különös egybeesések láncolata és pár személyes üzenet tereli. Ahol múlt-jelen-jövő összeér, ahol minden végzetszerűen megtörténik, mert ha nem lenne végzetszerű, nyilván meg sem történne. Ahol mindennek különös jelentősége van, ahol minden állomás egy-egy, az emberiség által kreált idióta hazugságot mutat be, s annak, aki erre az útra lép, ezek fölé kell emelkednie. Ahol misszió van, amit akkor is teljesíteni kell, ha nem jár azonnali haszonnal, s ha nem is tudjuk, pontosan mi a célja, ám amit a vérünkkel pecsételtünk meg személyes vállalásként. Egy út, ahol minden hozzánk és rólunk szól, miközben mi csak másoknak teszünk szolgálatot. Ahol meg kell tanulnunk jól kívánni. Ahol vár ránk a különös, majomfejű pipát szopogató O.W. Grant. A 60-as út, ahol szörnyű gyilkos ólálkodik. Ahol állandóan beugrik valaki az autónkba, hogy aztán egy ponton kiszálljon. Ahol meg kell tanulnunk letenni a megszokásainkat és meglátni a pikket a kártyalapon akkor is, ha nem fekete, hanem piros színű. Ahol meg kell halnunk és mindezt végig is néznünk. Ahol nem leshetjük meg, mit rejt az a csomag, aminek a szállítását vállaltuk. S az út, aminek utolsó métereit gyalog kell majd megtennünk, mert a kis piros autó – pontosan, mint a Párbajban – csak egy darabig szolgál minket, ráadásul sose volt a miénk, mert csak úgy kaptuk az apánktól, hogy megtehessük vele az utat. És talán a mindenre válaszolgató fekete nyolcasra sem lesz a végén már szükségünk, a válaszokat megleljük végre magunkban. És így a helyünket is a világban.

Szóval tessék csak megnézni, kellemes és tanulságos kikapcsolódás, és az ember utána tényleg kedvet kap, hogy bejárja a maga 60-as útját – ami nem szerepel a térképen.

 

Jagten [2012]
A vadászat
(Thomas Vinterberg)
dán dráma

A nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt. Egy jó film a tömegtudat működési módját bemutatandó.

***

(Az alábbi ajánló 2010-ben készült, már akkor is esetlegesen és abszolút a teljesség igénye nélkül. Azóta azonban annyi elemmel bővült a személyes listám, hogy már képtelenség lenne itt folytatni, úgyhogy a további bővítést egyénileg lehet folytatni e kicsiny kedvcsinálóból kiindulva, mindenkinek a saját ízlése szerint.)