Filmajánló – levegő

 

Le charme discret de la bourgeoisie [1972]
A burzsoázia diszkrét bája
(Luis Buñuel)
francia-olasz-spanyol dráma, szatíra, vígjáték

„Azt álmodtam, hogy te azt álmodtad…” – az egyre szürreálisabb térben és időben teljesen elhomályosul a realitás és logika. Hat ember, három férfi és három nő éli a nagypolgárság üres, álszent, hazugságokkal átszőtt, étkezéstől étkezésig tartó életét. Nem jönnek sehonnan, és nem tartanak sehová sem, olykor már maguk sem tudják, hogy léteznek-e vagy csak szerepükből kiesett, szövegüket elfelejtett kifütyült színészek egy színpadon. Álom az élet, vagy valóság, hol kezdődik az egyik, és hol végződik a másik? – Érdemes megnézni a filmet, ha meg akarjuk érteni, mit jelent, hogy ez a világ valójában nincs is…

 

Adams æbler [2005]
Ádám almái
(Anders Thomas Jensen)
dán-német dráma, szatíra, vígjáték

Az újnáci Adamot 12 hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Iván közösségében kell letöltenie. A csupa furcsa alakból álló társaság kíváncsian tekint a jövevényre, akinek célja felforgató jellegű – a paplak kertjének büszkeségét, az almafát veszi célba, almatortát akar sütni. Ám hiába Ádám eltökéltsége, lassan kiderül, van, akinek még súlyosabb gondokkal kell megküzdenie. Nagyszerű film az illúzióhoz való ragaszkodásról és annak következményeiről, az elmúlt évek, szerintünk legjobb szatírája!

 

K-PAX [2001]
K-PAX – A belső bolygó
(Iain Softley)
amerikai-német dráma, fantasy, sci-fi

A K-PAX című filmben Kevin Spacey egy ártalmatlan fickót alakít, aki valahogy rendőrkézre kerül egy utcai rablótámadás utáni zűrzavarban. Jeff Bridges egy kis közkórház igencsak megedződött pszichiáterének szerepét játssza. Kettejük útja akkor keresztezi egymást, amikor a rendőrség Prot ügyében Dr. Mark Powell-hez fordul, miután Prot rendkívül udvariasan arról tájékoztatja őket, hogy a fényt túl erősnek találja ezen a bolygón – ragyogóbbnak és erősebbnek, mint otthon, a távoli K-PAX bolygón… Egyszerű bolond, vagy valóban más bolygó küldötte Prot? Elgondolkodtató alkotás, egy kis csavarral a végén.

 

The Sixth Sense [1999]
Hatodik érzék
(M. Night Shyamalan)
amerikai dráma, horror, thriller

Nem minden tehetség áldás… Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus életének legnagyobb elismeréseként díjat nyer munkásságáért. Ugyanazon az éjjelen majdnem mindent elveszít, mikor a múlt homályából rátör egy régi betege. A kellemetlen találkozás után újra előveszi a régi aktáit, és tovább tanulmányozza a ritka kórképet. A kilencéves, zárkózott Cole (Haley Joel Osment) is azt állítja: látja a halottakat, akik segítséget kérnek tőle. A szellemek félelmetesek, de nem gonoszak, csupán igazságot akarnak. Cole túl kicsi még, hogy ezt a súlyt elviselje. A pszichológus egyre több időt szentel kis betege lelkének megmentésére, miközben saját magánélete zátonyra fut… Csavaros történet, ha netán valaki még nem látta, ki ne hagyja!

 

The Curious Case of Benjamin Button [2008]
Benjamin Button különös élete
(David Fincher)
amerikai dráma, fantasy, szerelmi történet

Az F. Scott Fitzgerald novellája alapján készült film egy férfiról szól, aki öregemberként látta meg a napvilágot és ezután kezdett fiatalodni, majd elérve a csecsemőkort, eltűnt a föld színéről… Érdekes film, egyszer mindenképp érdemes megnézni.

 

Little Buddha [1993]
A kis Buddha
(Bernardo Bertolucci)
angol-francia-liechtensteini-olasz dráma

Norbu láma kilenc éve keresi mestere reinkarnációját az egész világon. A bölcs tanár Seattle-ben halt meg, ezért fogadja el Norbu a feltételezést, hogy volt mestere reinkarnációja egy amerikai kisfiú: Jesse Conrad. A láma Amerikába utazik, és megismerteti Jesse-vel Sziddhartha herceg életét, a buddhizmus kialakulását. S ahogy a kisfiú a Buddháról szóló könyvet olvassa, úgy jelennek meg a filmvásznon is Buddha életének legfontosabb epizódjai csodálatos, lélegzetelállító képekben.

 

The Prestige [2006]
A tökéletes trükk
(Christopher Nolan)
amerikai-angol dráma, fantasy, sci-fi, thriller

A történet a múlt századforduló Londonjában kezdődik, ahol a bűvészek a kor legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben: a feltűnő és kifinomult Robert Angier (Hugh Jackman), aki mellesleg a közönség kedvence, és a kicsit bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden (Christian Bale), aki igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátság és egymás munkája iránti tisztelet van közöttük, de mikor a legnagyobb dobásnak szánt trükkjük rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak – legfőbb vágyuk az lesz, hogy a másikat legyőzzék. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a véres versenyt közöttük, míg gyűlöletük végül nem ismer határokat. Még az újonnan felfedezett elektromosságot és a briliáns tudós, Nikola Tesla segítségét is felhasználják versengésükben, fittyet hányva arra, hogy közben környezetükben mindenkit életveszélybe sodornak.

 

The Million Dollar Hotel [2000]
A Millió Dolláros Hotel
(Wim Wenders)
amerikai-angol-német dráma, thriller

Los Angeles, 2001 tavaszán. A nagy multik felhőkarcoló irodáinak árnyékában található a Millió Dolláros Hotel, mely a társadalom perifériáján élő, az “amerikai álmon” kívül rekedt különcök gyűjtőhelye. Egy nap a hotel a hírek és a közérdeklődés központjába kerül: Izzy, a narkós művész rejtélyes körülmények között lezuhan az intézmény tetejéről. Vajon baleset volt, vagy öngyilkosság, esetleg valaki egyszerűen lelökte onnan? A városnak ebben a negyedében normális körülmények között senkit sem érdekel egy ilyen eset, Izzy halála azonban rövid úton a botránysajtó címlapjára kerül. Barátai és szállószomszédjai legnagyobb meglepetésére ugyanis kiderül, hogy Izzy egy multimilliomos sajtómágnás fia volt. Az ügy felderítésével megbízott kérlelhetetlen FBI-nyomozó, Skinner szemében a hotel minden egyes lakója potenciális gyanúsított. Nyomozásának előrehaladtával egyre jobban összemosódik az álom és valóság, bűnös és áldozat. A sztoikus Skinner a végén már maga sem tudja, ki őrült és ki normális. Azoknak ajánljuk a filmet, akik szeretik az olyan műveket, ahol a hangulatoké, s az impresszióké a főszerep a lineáris történettel szemben.

 

Contact [1997]
Kapcsolat
(Robert Zemeckis)
amerikai dráma, sci-fi

Ellie Arroway, a megszállott csillagász megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Meggyőződését igazolandó, fáradhatatlanul kutatja a világegyetemből érkező rádiójeleket, bár a tudóstársadalom megvetéssel és kétellyel szemléli munkáját. Egy napon azonban a távoli Vega csillag irányából rádióüzenetet fog, melyet a világ minden sarkából összesereglett tudósok fejtenek meg. Remény és rettegés lesz úrrá mindenkin, hiszen amit az emberiség kapott – egy intergalaktikus utazásra alkalmas jármű terve – lehet áldás és átok is: jelenthet űrháborút, de egy új korszak kezdetét is.
Egy film arról, hogy milyen nehezen átadható egy valóságos kapcsolat megélése.

„Ellie Arroway: Volt… volt egy élményem. Átéltem. Nem tudom bebizonyítani, ez igaz, sőt, még leírni sem. De minden ami emberi lényként vagyok, azt mondja nekem, hogy megtörtént. Valami olyanban volt részem, ami örökre megváltoztatott. A világegyetem látványa… egyszerűen rádöbbentett, hogy mindannyian itt a földön milyen értékesek, egyediek, és fontosak vagyunk. Egy élmény… amely ráébresztett, hogy valami olyanhoz tartozunk, ami sokkal nagyobb, mint mi… és hogy éppen ezért egyikünk… egyikünk sincs egyedül a világban!”

 

Inception [2010]
Eredet
(Christopher Nolan)
amerikai-angol akciófilm, sci-fi, thriller

Dom Cobb abból él, hogy titkokat lop el az emberek tudatalattijából, amikor az agy a leginkább sebezhető: álom közben. Cobbot képességei a vállalati kémkedés egyik kulcsfigurájává, és nemzetközi szökevénnyé tették. Most egy utolsó munka vár rá: ezúttal nem ellopnia kell egy ötletet, hanem elültetnie egyet valakiben. Álom az álomban, s abban még az álom álma – érdekes alkotás, segít megélhetővé tenni valamit, ami így talán érthetőbbé válik…

„Dom Cobb: Minden álom valóságosnak tűnik, amíg benne vagy. Csak mikor felébredünk, akkor döbbenünk rá, hogy valami nem stimmelt. Kérdezek tőled valamit: egy álomnál sose tudjuk, hogy kezdődött, ugye? Valahogy mindig az események közepébe csöppenünk.
Ariadne: Igen, így van.
Dom Cobb: És mi hogy kerültünk ide?
(…)
Dom Cobb: Mert itt ragadtunk. Én tudtam, hogy el kell mennünk innen, de Mal maradni akart.
Mert ő száműzte az igazságot. Bezárta, valahova mélyre.
Kezdetben tudta, de aztán úgy döntött, elfelejti. És így ő is rab lett.
Elhatároztam hát, hogy megkeresem. Átkutattam az agya minden zugát, és megtaláltam azt a titkos helyet. Betörtem oda és elültettem egy gondolatot.
Egy egyszerű kis gondolatot, ami mindent megváltoztat – hogy a világa csak egy álom.”

 

2001: A Space Odyssey [1968]
2001. Űrodüsszeia
(Stanley Kubrick)
amerikai-angol sci-fi

Időn és téren átívelő történet az emberiség eredetéről és jövőjéről, az idegen értelemmel való első találkozásról és a világűr kapujának kitárulásáról. Valamikor a múltban, az emberiség hajnalán különös, fekete monolit jelent meg a majomemberek előtt, s új útra terelte a történelmet. Amerikai kutatók egy hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, mely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, vajon kinek szólhatott az üzenet. Ám a hosszú repülés alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, s ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.
Lassan haladó, a felületes szemlélő számára sokszor az unalomba hajló történetet láthatunk, ám aki szán az életéből erre a filmre kb. három valóban nyugodt, meditatív órát, s képes ráhangolódni a mesélés eme szokatlan módjára, valóban kívül kerülhet téren és időn.

 

eXistenZ [1999]
Existenz – Az élet játék
(David Cronenberg)
angol-kanadai sci-fi, thriller

A film a jövőben játszódik, amikor az emberek többsége játékfüggőségben él. Az új találmány átlép minden korábbi korlátot: nincs szükség monitorra vagy sisakra, ugyanis a játék csatlakozóját az emberi szervezetbe ültetik be. Az eXistenZ a központi idegrendszeren keresztül kelti a tökéletes valóság illúzióját. A játékban a főhősnek menekülnie kell az őt üldöző merénylők elől. A leghátborzongatóbb az egészben az, hogy a valóság és az illúzió határai könnyen elmosódhatnak, és nem lehet tudni, hol a játék vége…

 

Dogma [1999]
(Kevin Smith)
amerikai fantasy, kalandfilm, szatíra, vígjáték

A mennyből kitiltott két angyal, Loki és Bartleby talál egy kiskaput, hogy visszajuthasson az Égbe, csak ennek az a kellemetlen mellékhatása, hogy az emberiség kipusztul. Két botcsinálta próféta, Jay és Néma Bob, a szép Bethany – aki mindeddig nem is sejtette, hogy Jézus oldalági leszármazottja – és Rufus, a titokzatos 13. apostol összefog, hogy megakadályozza a két holdkóros angyal tervét, és megőrizze Isten Művét. Van benne pár olyan gondolat, ami miatt érdemes megnézni e könnyed mozit…

 

Dolls [2002]
Bábok
(Kitano Takeshi)
japán dráma, szerelmi történet

Három történet a halhatatlan szerelemről: Matsumoto és Sawako valaha boldogan éltek, mígnem a szülői nyomás hatására sorsuk tragédiába torkollott. Miro harmincesztendős, ilyeténképpen öregedő yakuza-főnök, aki valaha csóró gyári munkásként kereste kenyerét, és nagyravágyó álmaiért cserébe elhagyta szerelmét. Visszatér a parkba, ahol annak idején találkozgattak. Haruna állandóan a tengert bámulja. Gyönyörű arca félig bekötözve. Nem is olyan régen sikeres popsztárként csillogott. Nukui valószínűleg a legodaadóbb híve, aki elérkezettnek látja az időt arra, hogy ezt be is bizonyítsa. A rendező, Takeshi Kitano a klasszikus japán hagyományokon nyugvó Bunraku bábszínház elemei által inspirált filmet készített. A nyitó képsorok a bábosok és bábjaik életét igyekeznek bemutatni, keretet teremtve általuk modern környezetbe helyezett meséjének. Bábok vagyunk egy nagy paraván előtt – ezt mutatja be lenyűgözően a film.

 

Avalon [2001]
Avalon – Virtuális csapda
(Oshii Mamoru)
japán-lengyel fantasy, sci-fi

Egy képzeletbeli közép-európai városban erős függőséget okozó komputerjáték hódít: az Avalon egyszerre bőséges anyagi haszonnal kecsegtet és csábító (bár veszélyes) kiutat kínál a szürke hétköznapokból. Ash módfelett tehetséges profi vadász, aki könnyedén jár át a valódi és a virtuális világok között. Egy nap volt társától tudomást szerez egy új ellenfélről. Ghost, az Avalon egyik karaktere, különösen komoly kihívást jelent a játékosoknak: a vele való találkozás a leggyakorlottabb profiknak – köztük Ash volt szerelmének, Murphynek – is csaknem az életébe került. Ők az Elveszettek: öntudatlanul, sorvadásra kárhoztatva fekszenek egy szanatóriumban. A lány megesküszik rá, hogy üldözőbe veszi a halálos Ghostot, ami az Avalon titokzatos legfelsőbb szintjét őrzi.

 

Another Earth [2011]
Felettünk a Föld
(Mike Cahill)
amerikai dráma

Vannak hírek melyek alapjaiban rengetik meg eddigi ismereteinket, világnézetünket és teljes valónkat. Épp ilyen hír, amikor tudósok felfedezik, hogy a Naprendszerünkben akad a Földnek egy pontos mása. Hallatára az egész világ megdöbben. Főleg amikor kiderül, hogy a másik bolygón ugyanazok az emberek élnek, vagyis mindenkinek megtalálható egy másolata. Rhoda Williams, egy fiatal kamaszlány nem sokkal korábban kerül be az MIT asztrofizika szakára. A másik Föld fedezésének napján egy tragikus baleset következtében összehozza a sors a zseniális zeneszerzővel, John Burroughs-zal, aki épp karrierje csúcsán van, miközben feleségével második gyermeküket várják. A film története akkor kezdődik, amikor mindkettejük számára véget ér a sajátjuk.

 

Melancholia [2011]
Melankólia
(Lars von Trier)
dán-francia-német-svéd dráma, sci-fi

Justine és Michael az esküvőjüket ünneplik a nő húgának házában, miközben a Melancholia nevű bolygó egyre közelebb ér a Földhöz… Kihagyhatatlan remekmű, ami nemcsak elgondolkodtat, hanem előrejelez valami fontosat.

 

The Village [2004]
A falu
(M. Night Shyamalan)
amerikai dráma, thriller

Az idősebbek tanácsa ellenére a kíváncsi és elszánt Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) ellenállhatatlan vágyat érez, hogy átlépje a falu határait és elinduljon az ismeretlenbe. A település vezetője, Edward Walker (William Hurt) figyelmezteti Luciust a veszélyekre, és Lucius anyja, Alice Hunt (Sigourney Weaver) azt tanácsolja a fiának, hogy maradjon otthon, óvja meg magát a mohóságtól és kapzsiságtól, ami a falun kívüli világot uralja. Lucius csak Ivy Walker (Bryce Dallas Howard), egy gyönyörű vak lány biztatásából meríthet erőt, aki fiatalsága ellenére is meglepően bölcsnek bizonyul. Nemcsak Lucius csodálja Ivyt, de a fékezhetetlen Noah Percy (Adrien Brody) is, bár kettőjük közül csak egyiküknek van hely a lány szívében. Ivyt a hűsége végül is tiltott utakra vezeti, ahol szörnyű igazságnak bukkan a nyomára. A baljóslatú fenyegetés miatt elszabadulnak az indulatok a faluban, lakói nem élhetnek már többé békésen a titokzatos lények közelében, és csak egy bátor ember mentheti meg a közösséget.

 

Frequently Asked Questions About Time Travel [2009]
Az időutazás nagy kérdései
(Gareth Carrivick)
angol sci-fi, vígjáték

Ray, Toby és Pete hétköznapi angol fiatalemberek. A három jó barát egyik este betér a törzshelyére. A kocsmában találkoznak a csinos Cassie-vel, aki azt állítja, hogy a jövőből érkezett. Ezzel csupán Rayt hozza lázba, aki bolondul az időutazásért. Toby azt hiszi, hogy valami filmről van szó, míg Pete semmit sem hisz el az egészből. Ám minden megváltozik, amikor a férfi mosdóban egyfajta időlyukba kerülnek, melynek révén egy új világ tárul fel előttük. Ahányszor csak belépnek oda, hol egy-két órát, hol éveket ugranak előre a jövőbe vagy vissza a múltba. Egyikük sem tudja, hogyan keverednek ki ebből.

 

Den Brysomme mannen [2006]
A kiállhatatlan
The Bothersome Man
izlandi-norvég dráma, horror, szatíra

A negyvenes éveiben járó Andreas egy különös városba érkezik, és nincsenek emlékei arról, hogy hogyan és miért került oda. Kap egy lakást, és munkahelyről is gondoskodnak számára. Nemsokára barátnője is lesz, akivel hamar összeköltöznek. A felszínen minden tökéletes, de Andreas-t mégis nyomasztja valami. A hideg üvegépületek, a szürke színek, az ízetlen ételek, a túlzottan udvarias kapcsolatok – mind természetellenesnek hatnak. Megpróbál elmenekülni a városból, de hamar rájön, hogy képtelenség megszabadulni onnan. Egy nap megismerkedik egy férfival, aki egy titkos rést rejteget pincéje falán. Andreas előtt megcsillan a remény a szabadulásra.

Nagyon szemléletes, igazi északi hangulatú film, aki tudja, nézze meg, már csak azért is, mert ez inspirálta a Z árral szemben c. könyvet!

 

The Island [2005]
A sziget
(Michael Bay)
amerikai akciófilm, sci-fi

A történet a XXI. század közepén játszódik, Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) többszáz társukhoz hasonlóan szigorú ellenőrzés alatt élnek, mindegyikük abban reménykedik, hogy kiválasztják a Szigetre, amely az egyetlen lakható hely maradt a Földön egy ökológiai katasztrófa után. Lincolnt megmagyarázhatatlan rémálmok gyötrik, egyre növekszik benne a kíváncsiság a külső világ iránt, amit sohasem látott, és szörnyű felfedezésre jut: minden hazugság, amit eddig saját magáról és a világról tudott, a Sziget meséje pedig a legkegyetlenebb átverés. Miután kiderül számukra, hogy holtan értékesebbek, mint élve, Lincoln és Jordan megszöknek a zárt létesítményből, ahol addigi életüket töltötték. Az ismeretlen külvilágban aztán szerelem ébred közöttük, de hajtóvadászat indul ellenük, és csak egyetlen céljuk lehet: megúszni élve.

 

La belle Verte [1996]
(Coline Serreau)
francia vígjáték

Egy távoli bolygón az emberhez hasonló, spirituálisan sokkal fejlettebb lények élnek. Telepátiával kommunikálnak és békében, harmóniában élnek, civilizációs ártalmak nélkül. Egy nap képviselőt küldenek a Földre, hogy ellenőrizzék az emberiség fejlettségi szintjét, ami hát olyan, amilyen…
Bűbájos és igaz szatíra, és tán kis rejtett üzenetet is felfedezhet benne az, aki akar…

„– Ó, mit látok! Ő nem közülünk való? De, igen, igen. Ő az a fickó, akit 2000 éve küldtünk, és akit keresztre feszítettek. Mondd csak, ismered ezt a férfit?
Kisgyerek: Őt? Ő Jézus.
–Szóval ismered. És tudod, hogy miért tették ide?
Kisgyerek: Azért, mert karácsonykor született.
–Valóban?
Kisgyerek: Én kaptam egy pisztolyt és egy nagy autót karácsonyra.
–Tehát ha egy keresztre feszített embert látunk az egy pisztolyt és egy autót jelent?!
***
– De mi annyira nehéz ott?
– Jaj, sok minden. Az erő hatalma, a nők elnyomása, nincs osztozkodás a javakon, és éhínségek dúlnak. Láttuk, hogy évszázadokba fog telni, hogy ebből felépüljenek. És még mindig pénzt használtak.
– Pénz? Mi az?
– Például, ha szükséged van valamire azt pénz nélkül nem kapod meg.
– Még az ételt sem?
– Pontosan!
– De hát enni kell. Meghalsz, ha nem eszel.
– Nem érdekli őket. Semmit sem kapsz pénz nélkül.
– Szerinted még mindig használnak pénzt?
– Á, nem hiszem!”

 

Heaven [2002]
A gyilkosok is a mennyországba mennek
(Tom Tykwer)
amerikai-angol-francia-német-olasz dráma, thriller

Phillipa az angol tanárnő Torinóban több hozzá közel álló ember, köztük a férje, halálához kénytelen asszisztálni: valamennyien kábítószer-túladagolásban hunytak el. Phillipa tudja, melyik díler felelős a halálesetekért, de mivel a rendőrségnél nem talált meghallgatásra, saját maga lép akcióba. Naivan kivitelezett terve iszonyú következményekhez vezet, ártatlanok vesztik életüket, őt pedig letartóztatják. A kihallgatások alkalmával egy ifjú csendőr tolmácsol neki. A fiút meghatja az asszony sorsa, és segít neki megszökni.

 

Cube [1997]
Kocka
(Vincenzo Natali)
kanadai dráma, horror, sci-fi, thriller

Hat teljesen különböző és idegen ember egy napon szürreális börtönben találja magát. Labirintusszerű, egymáshoz illeszkedő, tökéletes kockákból áll a tér, tele apró halálos csapdákkal. Rendőr és rabló, pszichológus és matematikus, építész és egy autista felnőtt. Egyikük sem tudja, miért került oda. Ki alkotta a labirintust és miért? Félnek az ismeretlentől és egymástól. Amíg nem találják meg az utat a közös gondolkodáshoz és cselekvéshez, kevés esélyük marad az életben maradásra.

***

(Az alábbi ajánló 2010-ben készült, már akkor is esetlegesen és abszolút a teljesség igénye nélkül. Azóta azonban annyi elemmel bővült a személyes listám, hogy már képtelenség lenne itt folytatni, úgyhogy a további bővítést egyénileg lehet folytatni e kicsiny kedvcsinálóból kiindulva, mindenkinek a saját ízlése szerint.)