Filmajánló – tűz

 

Barton Fink [1991]
Hollywoodi lidércnyomás
(Joel Coen – Ethan Coen)
amerikai-angol dráma

A történet 1941-ben játszódik, főszereplője Barton Fink, befutott színdarabíró, akit Hollywoodba csábítanak, hogy egy birkózóról szóló B- kategóriás filmet írjon. Egy kisnevű, kihalt szállodában helyezik el, ahol egyhamar alkotói válságba kerül, hallucinálni kezd, és egyre nehezebben különbözteti meg a valóságot a képzelgéseitől. Megismerkedik a szomszéd szobában lakó Charlie Meadows-szal aki azt állítja biztosítási ügynök, esténként azonban fura hangok hallatszanak szobájából… A Coen testvérektől már megszokott pokolbéli humorral átszőtt, kissé Kafkát idéző film, sokféle értelmezési lehetőséggel. Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a lassú építkezésű, szokatlan tempójú, többrétegű szimbolikát magában rejtő filmeket.

 

Stalker [1979]
Sztalker
(Andrej Tarkovszkij)
nyugat-német-szovjet sci-fi

Nem tudni, meteor hullott-e le, vagy az űrből érkeztek látogatók, de létrejött egy csodálatos hely, a Zóna. Az odavezényelt csapatok nem tértek vissza, ezért a kormány rendőrkordonnal vette körül és lezárta a Zónát. Többé senki sem léphetett be, de a Sztalker vezetésével a legbátrabbak eljuthattak arra a helyre…

 

Rashômon [1950]
A vihar kapujában
(Akira Kurosawa)
japán dráma, krimi, thriller

Ez a velencei fesztiválon nagydíjjal kitüntetett, rendkívül szép és mozgalmas (420 vágást tartalmazó!) film hozta meg a világhírt Kurosawának, és keltette fel a nyugati közönség érdeklődését a japán film iránt. A XII. századi polgárháborúk sújtotta Kiotóban vagyunk. A címadó romos kapu alatt várja az eső elálltát egy buddhista pap, egy közember és egy szamurájgyilkosság tanújaként kihallgatott favágó. A szamuráj halálának s felesége megerőszakolásának esetét különbözőképpen adja elő a gyanúsított bandita, Tajomaru és a többi résztvevő. Mégsem az igazság viszonylagosságáról van itt szó, hanem az emberek viszonyáról saját hazugságaikhoz.

Le fantôme de la liberté [1974]
A szabadság fantomja
(Luis Buñuel)
francia-olasz dráma, vígjáték

A különféle, logikailag össze nem kapcsolódó jeleneteket hagyományos dramaturgiai megoldással fűzik egybe az alkotók: a soron következő jelenetbe mindig az előzőből kilépő szereplő révén jutunk át. A klasszikus történetnek aligha mondható eseménylánc 1814-ben indul a spanyol királyság – Napóleon kiűzetését követő – restaurációjával és hamarosan a jelenbe vált át.

 

The Others [2001]
Más világ
Los otros
(Alejandro Amenábar)
amerikai-francia-olasz-spanyol dráma, horror, thriller

Jersey szigete, 1945. A II. világháborúnak vége, de Grace férje nem tért vissza a frontról. A nő egyedül, és szigorú erkölcsi normáktól vezérelve neveli fel gyermekeit a viktoriánus házban. Lánya és fia furcsa betegségben szenvednek: nem tehetik ki magukat direkt napfénynek. Amikor három új szolgáló érkezik a házhoz, meg kell tanulniuk a legfontosabb szabályt: a kastélyt mindenkor félhomályban kell tartani; egyetlen ajtót sem szabad kitárni anélkül, hogy a mögötte lévőt be ne zárták volna. Ám a Grace által fenntartott szigorú rend felborul. Grace, a gyerekek és az őket körülvevők végzetes lépésre szánják el magukat.
Hátborzongató film arról, hogy mi a valóság és mi az illúzió, ezután a film után az ember nem igazán tud megszólalni…

 

Solyaris [1972]
Solaris
(Andrej Tarkovszkij)
szovjet dráma, sci-fi, szerelmi történet

A fantasztikus irodalom mai klasszikusa, Stanislaw Lem művének e filmváltozatát gyakran vetették össze Stanley Kubrick hasonló, bár jóval látványosabb kiállítású filmjével (2001: Űrodüsszeia, 1968). Az űrexpedíció célja itt is egy rejtély megfejtése: egy űrállomáson sorra halnak az emberek. Tarkovszkij filmjének az a legfőbb mozzanata, hogy hőse ráébred arra, hogy a plazmaóceán materializálja azokat, akikre a visszaemlékező bűntudattal és lelkiismeret furdalással gondol. Ezektől megszabadulni csak azáltal lehet, hogy eljuttatják az óceánba a főhős, Kris teljes tudati képét, illetve, hogy emberközpontúvá teszi azt a megújuló kötődés a földhöz, a családhoz és a hazához. Enélkül ugyanis senki nem szabadulhat meg bűnei és hibái terhétől, anélkül pedig nem kezdhet új életet.

 

The Devil’s Advocate [1997]
Az ördög ügyvédje
(Taylor Hackford)
amerikai-német dráma, thriller

Démoni hatású, egyedi filmcsemege. Az utolsó pillanatokig meglepetésekkel szolgál az utóbbi évek egyik műfajteremtő filmje. Kevin Lomax, a sikeres védőügyvéd egyetlen pert sem veszített még életében, mert szinte hipnotikus erővel bírja rá az esküdteket, hogy mentsék fel ügyfeleit. De nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a magánéletében is szerencsés, elbűvölő feleségével, Mary Annel az oldalán. De semmi sem tarthat örökké. Egy napon betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére és szeretnék a cég munkatársai között látni. Feleségével New Yorkba utazik, ahol hamarosan megismerkedik a cég titokzatos vezetőjével, John Miltonnal is. A nagyravágyó Kevin nem bír ellenállni a kísértésnek és elfogadja Milton ragyogó ajánlatát. Új főnöke életmódja, hatalma és a körülötte lebegő érzéki női figurák kibillentik egyensúlyából. Azonban amikor sztárügyvédként belekóstol a hatalomba, valami megváltozik benne. A győzelem megszállottjává válik és többé semmi más nem érdekli. Nem figyel felesége baljóslatú látomásaira, aki egyre furcsább dolgokat tapasztal és megérzi, hogy súlyos árat kell fizetniük a csillogó előnyökért. Kevin egyre nehezebb tárgyalótermi megmérettetéseken esik át. Mindene a diadal, de elkezd félni. A földi pokol kapujában Milton vár rá.

 

Lost Highway [1997]
Lost Highway – Útvesztőben
(David Lynch)
amerikai-francia horror, krimi, thriller

Fred Madison eltűnik börtöncellájából – ahol feleségének brutális meggyilkolásáért tartják fogva – és helyén a megrémült Pete Daytont találják, aki képtelen megmagyarázni, hogyan került a börtönbe és hogy hol szerezte titokzatos fejsérülését… Két történet, ugyanazzal a nővel, aki hol szőke, hol barna parókában csábít és hajszol a bűn felé. A nagymenő, hatalmát fitogtató pornókirály, kényszerképzetekkel és hallucinációkkal vívódó, sodródó férfihősök és vér, erőszak minden mennyiségben. Talányos cselekményvezetés, melyben a sorsokat valami misztikus, mágikus erő kapcsolja össze. Egy dolgot kivéve semmi sem biztos ebben a Mőbius-szalag szerű filmben: ne lepődj meg, ha a Gonosz ismerősként köszön, hisz mindennapos vendég a házadban, a lelked már rég az övé. Senki sem az, akinek látszik. David Lynch varázslatosan sötét álomvilágában a szereplők, akár egy maszkot, úgy cserélik arcukat és személyiségüket.

 

Knowing [2009]
Képlet
(Alex Proyas)
amerikai-angol-ausztrál katasztrófafilm, sci-fi

1959-ben egy új általános iskola avatóünnepségén megkérik a diákokat, hogy rajzolják meg: szerintük milyen lesz a jövő? A képeket bezárják egy időkapszulába, és elraktározzák 50 évre. Egy titokzatos kislány rajz helyett véletlenszerűnek tűnő számokkal írja tele a papírját. Azt állítja, láthatatlan emberek suttogták a fülébe a számokat. Félévszázaddal később szintén diákok kapják a feladatot, hogy vizsgálják meg az ötven évvel ezelőtti gyermekrajzokat, a kislány rejtélyes üzenete pedig Caleb Koestlerhez kerül. Caleb apja, az asztrofizikus John Koestler fantasztikus és egyben félelmetes felfedezést tesz: a kislány által leírt számok dátumok. Az utóbbi ötven év minden egyes katasztrófájának időpontjai.
Tele van a film olyan utalásokkal, amik nagyon is időszerűek, még akkor is, ha maga a film nem egy kifejezett remekmű, de pár dolgot igencsak eltalált, s emiatt érdemes megnézni egyszer.

 

Una pura formalità [1994]
Puszta formalitás
A Pure Formality
(Giuseppe Tornatore)

Az éjszaka kellős közepén mezítláb és bőrig ázva bevisznek egy embert a rendőrőrsre. Még nem tudják ki ő, még ő sem tudja, miért van itt… Az amnéziában szenvedő nagy írónak, Onoff-nak az írásai iránt rajongó rendőrkapitány óvatos kérdései mellett kell tisztáznia magát a gyilkosság vádja alól. A vádló és a vádlott, az író és az olvasó feszült párbeszéde a csupán formális kihallgatás síkján elmozdul, és elvezet minket egy másvilágba: oda, ahová mindenki idővel eljut – hite szerint annak értelmezve a helyet, aminek akarja, a lényegen ez ugyanis mit sem változtat.

 

The Imaginarium of Doctor Parnassus [2009]
Doctor Parnassus és a képzelet birodalma
(Terry Gilliam)
angol-francia-kanadai fantasy, kalandfilm

A színházi társulatával utazó Dr. Parnassus páratlan lehetőséget kínál napjaink közönségének. Varázstükrén keresztül a földi realitásból a határtalan képzelet fantasztikus világába léphetnek át; választhatnak fény és öröm, vagy sötétség és bánat között. E mágia mögött azonban sötét titok lappang. Parnassus évszázadokkal ezelőtt fogadást kötött az ördöggel, és elnyerte a halhatatlanságot. Később, amikor találkozott élete szerelmével, egy újabb egyezséggel fiatalságra cserélte halhatatlanságát. Csakhogy az ördög ezért az ifjú Valentinát, a mágus lányát kérte, akiért eljön, amint betölti tizenhatodik születésnapját. A határidő közeleg, ezért hogy mentse szeme fényét, Parnassus köt egy utolsó fogadást: az nyer, aki elcsábítja az első öt lelket. A Doktor a társulat vad, komikus és lenyűgöző figurái közül annak ígéri lánya kezét, aki segít neki nyerni. Kalandos, és minden képzeletet felülmúlóan szürreális utazás veszi kezdetét időn és téren át. Afféle játékos Faust adaptáció Terry Gilliam módra, varázslatos világgal, olyan szimbólumtorlódással, ami többszöri megnézésre késztet.

 

The Box [2009]
A doboz
(Richard Kelly)
amerikai dráma, sci-fi, thriller

Te mit tennél, ha valaki adna egy dobozt, egy gombbal a tetején, amit ha megnyomsz, egymillió dollár üti a markod ugyanakkor meghal valaki, akit nem ismersz? Megtennéd? Pontosan ezzel a kérdéssel szembesül Norma és Arthur Lewis. 1976-ot írunk, az angoltanár és a NASAnak dolgozó mérnök átlagos külvárosi életet él kisfiukkal, amíg egy nap egy rejtélyes, torz arcú idegen fel nem bukkan, és eléjük nem teszi a dobozt, mint a nagy lehetőséget életük megváltoztatására. 24 órán belül dönteniük kell. Norma és Arthur súlyos morális dilemmával szembesülnek, hamarosan pedig arra is rájönnek, hogy döntésük következménye messze túlnő rajtuk. Egy film a mindannyiunk életében ott lévő “dobozról” – te megnyomtad a sajátodat?

 

Funny Games [1997]
Furcsa játék
(Michael Haneke)
osztrák dráma, szatíra, thriller

Szünidei idill: mama (Susanne Lothar), papa (Ulrich Mühe), és kisfiuk egy tóparti házban. Váratlanul egy golfruhás, fehér kesztyűs férfi jelenik meg az ajtóban. Eltereli a háziasszony figyelmét, amíg egy másik férfi is belép. A család egy pillanat alatt az erőszak áldozata lesz. És velük együtt a néző. Mert Haneke filmjét nézve nem leljük élvezetünket az áldozatok és a tettesek közötti véres játékban. Haneke fájdalmat akar okozni nekünk. Közelről mutatja az indíték és magyarázat nélküli erőszakot, azt amikor az úgynevezett áldozat csak magával kerül szembe…

 

Antichrist [2009]
Antikrisztus
(Lars von Trier)
dán-francia-lengyel-német-olasz-svéd dráma, horror

A kisfiát gyászoló házaspár egy erdei kunyhóba vonul el a világ elől, hogy rendbe hozzák szétdúlt életüket és megmentsék házasságukat, de a dolgok egyre rosszabbra fordulnak. Erős idegzetűeknek ajánlott, de nekik érdemes megnézni. Az anyag és szellem küzdelmeként is felfogható történet, pontosabban a szellem felemelkedésének útja az anyag ellenében azon túlra.

 

After Hours [1985]
Lidérces órák
(Martin Scorsese)
amerikai thriller, vígjáték

Őrült iramban száguld a taxi Paullal a New York-i éjszakában. A lendületesen vett kanyaroktól hősünk ide-oda csúszkál a hátsó ülésen. És ekkor a huzat kiviszi az ablakon a pénzét. A kihalt utcán a taxis megvetően hagyja ott fizetni nem tudó utasát. Pault fent egy szőke lány várja, akivel alig pár órája ismerkedett meg egy kávézóban. Az észbontó és hihetetlen taxiskaland egy őrült éjszaka kezdete csupán…

 

Obitajemij osztrov 1-2 [2008-2009]
Lakott sziget
The Inhabited Island
(Fjodor Bondarcsuk)
orosz fantasy, sci-fi

A 22. században vagyunk, ami az emberi civilizáció delelője. Megvalósult a csillagközi utazás csodája, és a galaxis benépesedett. A bolygók élik a maguk önálló életét, az egyetlen ellenőrző szerv a progresszoroké, akik a fejletlenebb kultúrák útját próbálják egyengetni. Makszim Kammerer, a zöldfülű szabad kutató a végtelent járja, újabb lakható, illetve lakott világok után kutatva. Amikor aztán egy űrbalesetet követően hajótörést szenved egy ismeretlen bolygón, egyáltalán nem biztos benne, hogy itt huzamosabb ideig elélhet az ember…

A Sztrugackij fivérek művéből készült film egy többszörösen kifordított világot mutat be, ahol egyrészt a földlakók a kívülről érkezett s magasabb rendű létezők, másrészt egy olyan bolygón játszódik a történet, aminek lakói azt hiszik, hogy ők egy gömb belső felszínén élnek. Ezért nem is feltételezik, hogy léteznek más civilizációk, és nem hiszik el, hogy Makszim egy másik bolygóról érkezett, mivel külső megjelenésben hasonló hozzájuk. Makszim ugyanakkor egy sor különleges képességgel rendelkezik, melyek azonban szintén nem szúrnak szemet senkinek… Korlátoltság kontra magasabb rendű nézőpont egy kis posztapokaliptikával fűszerezve, ami szintén megmutat egy alternatív folytatást…

 

Breaking the Waves [1996]
Hullámtörés
(Lars von Trier)
dán-francia-holland-izlandi-norvég-svéd dráma, szerelmi történet

Bess mélyen vallásos lány, aki megőrizve ártatlanságát megy férjhez Janhoz. A férfi olajmunkásként dolgozik a tengeren, idegennek számit abban a zárt közösségben, ahova Bess tartozik. Az naív, tisztaszívű lány, amikor megismeri a szerelmet, nem tud betelni vele, de Jannak vissza kell térnie a fúrótoronyhoz, ami megviseli a szerelmes asszonyt. Bessnek várakozással telnek napjai, éjjelente Istenhez fohászkodik, hogy férje mihamarabb haza térjen. Imái meghallgatásra találnak, Jan ugyan haza tér, de egy súlyos baleset következtében egész teste lebénult. Igazi próbatétel ez mindkettőjük számára, de a szerelem hatalmas erő, mely csodákra is képes. Bess engedelmeskedve a belső hangoknak, megpróbálja önfeláldozásával megmenteni a férfit.
Amolyan rendhagyó Jeanne d’Arc adaptáció Trier-módra, felemelő történet egy egyáltalán nem bugyuta lányról – már ha figyel az ember…

 

The Master [2012]
(Paul Thomas Anderson)
amerikai dráma

A háborúból hazatért veterán nem csak a jelenét, hanem a jövőjét is bizonytalannak érzi, míg meg nem ismerkedik az “Igaz Üggyel” és az azt hirdető Vezetővel…

***

(Az alábbi ajánló 2010-ben készült, már akkor is esetlegesen és abszolút a teljesség igénye nélkül. Azóta azonban annyi elemmel bővült a személyes listám, hogy már képtelenség lenne itt folytatni, úgyhogy a további bővítést egyénileg lehet folytatni e kicsiny kedvcsinálóból kiindulva, mindenkinek a saját ízlése szerint.)