Filmajánló – víz

 

La Moustache [2005]
A bajusz
(Emmanuel Carrère)
francia dráma

“Mit szólnál hozzá, ha leborotválnám a bajuszomat?” – kérdezi Marc. “Nem tudom, nekem így is tetszel. Igazából sose ismertelek bajusz nélkül.” – feleli Agnes. Marc hirtelen szeszélytől vezérelve leborotválja a bajuszát, de hazatérő felesége nem vesz észre rajta semmilyen változást. A dolog egyre különösebbé válik, amikor sem a barátai, sem a kollégai nem veszik észre, hogy nincsen többé bajusza. Marc úgy érzi, hogy jó viccből is megárt a sok, és arra kéri Agnest, hogy hagyja abba a játékot. Ám Agnesnek a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy Marc mire gondol. Amikor a sértett férj kimondja, hogy leborotvált bajuszáról van szó, a feleség kétségbeesetten bizonygatja, hogy Marc-nak sohasem volt bajusza. A férfi kétségek között vergődik: kezd megőrülni vagy egy összeesküvés áldozata, amelyet a saját felesége irányít a háttérből? Valóság és képzelet egyensúlya megbillen, és Marc elindul, hogy bizonyítékot keressen az igazára.
Egy film az emberi identitásunk illúziójáról: olyan mű, amiről napokig lehet, és talán kell is gondolkodni.

 

The Butterfly Effect [2004]
Pillangó-hatás
(Eric Bress – J. Mackye Gruber)
amerikai dráma, fantasy, sci-fi, thriller

A pillangó-effektus elmélet szerint, ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, az akár tornádót is gerjeszthet Amerikában. Világunkban minden mindennel összefügg, minden cselekedetünk alapjában változtathatja meg a jövőt. Még elképzelni is rémes, hogy mi lenne, ha valaki képes lenne a múltunkat megváltoztatni – ez kiszámíthatatlan következménnyel járna jelenünkre nézve… Evan Treborn gyerekkorában számtalanszor elvesztette az öntudatát, élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt, naplót vezetett és most, hogy felnőttként megpróbál visszaemlékezni a múltra, a naplója segít neki ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra! Így visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány baklövést, amelyek zsákutcába juttatták szeretett barátait. Ám amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy a múlt apró változásai nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak a jelenben… Jó kis film, az időről mutat meg valami nagyon érdekeset, igazán izgalmas módon.

 

Abre los ojos [1997]
Nyisd ki a szemed
(Alejandro Amenábar)
francia-olasz-spanyol dráma, sci-fi, szerelmi történet, thriller

Bebörtönzött férfi meséli el különös történetét egy pszichiáternek. Arcát maszk takarja. César a neve, egykor gazdag örökséghez jutott árva fiú. Nagy nőcsábász hírében állt, gátlástalanul költötte pénzét. Partijain a város arany ifjai és barátnőik mutatkoztak szívesen. Legjobb barátja egyszer elvitte legújabb barátnőjét, akibe César rögtön beleszeretett. Azon az éjszakán viszonzásra is talált. César féltékeny barátnője őrjöngve ment érte hajnalban. Autójával öngyilkosságot követett el, César azonban túlélte a balesetet. Iszonyú módon eltorzult arcát ezután csak egy maszk takarhatta el. Utolsó szerelme egy napon jó hírrel érkezik: forradalmi sebészi technika segítségével visszanyerhetné arcát. A férfi sejti, hogy újjászületik. De nem tudja, hogy egy rémálomban. Szintén kihagyhatatlan remekmű, annak is, aki netán már látta az amerikai adaptációját.

 

Le grand bleu [1988]
A nagy kékség
The Big Blue
(Luc Besson)
amerikai-francia-olasz dráma, szerelmi történet

Jacques rendkívüli rokonságban van az óceánnal, szokatlanul hosszú ideig képes lélegzet nélkül a víz alatt tartózkodni. Gyermekkori barátja és vetélytársa, Enzo, aki már a szabad merülés világbajnoka, versenyre hívja. Küzdelmük, vonzódásuk, visszahívó erejű vágyakozásuk tárgya mindig ugyanaz: a nagy kékség.

 

Fratello sole, sorella luna [1972]
Napfivér, Holdnővér
Brother Sun, Sister Moon
(Franco Zeffirelli)
angol-olasz dráma, életrajzi film, zenés film

Pietro Bernardone gazdag itáliai kereskedő, szép feleségével és egy minden jóval elhalmozott fiúval, Francis-al. Francis sokáig él léhűtő módjára Assisiben, sokat iszik és nem veti meg az asszonyokat sem. Barátaival együtt eléggé hírhedté válik az ott élő emberek között. Amikor háború tör ki Perugia és Assisi között Francis és barátai bevonulnak a hadseregbe, ahol nem sokkal később fogágba esnek. Egyedül Francis-nak sikerül megszöknie. Mire betegen hazatér, hatalmas változásokon megy keresztül. Elkezd örülni az élet apró dolgainak, a madarak csicsergésének és megveti azt az életet, amit korábban élt. Története akkor kezdődik el igazán. Otthagyja apját és elhatározza, hogy koldulásból élve, saját kezével fog templomot emelni Istennek…

 

Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom [2003]
Tavasz, Nyár, Ősz, Tél… és Tavasz
Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring
(Kim Ki-duk)
dél-koreai-német dráma

Senki sem mentes az évszakok hatalmától, azok évenkénti születési, fejlődési és hanyatlási ciklusától. Még az a két szerzetes sem, akik a hegyekkel körülvett tavacska mellett osztoznak egy remetelakon. Az évszakok változása nem csak a természetre, hanem a benne élő emberekre is erős hatást gyakorol. Felpezsdít, energiával tölt meg, sebeket gyógyít és elmélkedésre késztet. Az öreg szerzetes vigyázó szemei előtt, egy gyermekből lassan fiatalember lesz, aki megtapasztalja az ártatlanság elvesztését, amikor a játék kegyetlenségbe torkollik… a szerelem ébredését, amikor egy nő belép zárt világukba… a féltékenység és a megszállottság gyilkos hatalmát… a megváltás árát… a tapasztalat adta felvilágosodását. Éppúgy, ahogyan örök az évszakok váltakozása, úgy lesz a remetelak mindig a lélek otthona a jelen és az örökkévalóság között lebegve. Aki szereti a csendet, az vegye meg, sokszor meg fogja nézni.

 

The Lake House [2006]
Ház a tónál
(Alejandro Agresti)
amerikai-ausztrál dráma, sci-fi, szerelmi történet

Kate egy chicagói kórházban vállal állást, ezért megválik a bérelt tóparti háztól. A postaládában üzenet hagy a következő bérlőnek, melyben kéri, hogy az ide érkező leveleit továbbítsa neki. Amikor a következő bérlő, Alex az építész megérkezik, teljesen más kép fogadja. A ház elhanyagolt, sűrűn be van nőve gazzal. Alex elhatározza, hogy rendbe hozza a házat. Egy különös eset arra sarkallja, hogy elővegye Kate levelét és válaszoljon rá. Kiderül, hogy Alex és Kate kétévnyi távolságban él egymástól. Levelezni kezdenek egymással, és kapcsolatuk egyre jobban elmélyül. Film az időről és annak szubjektív voltáról.

 

Le scaphandre et le papillon [2007]
Szkafander és pillangó
(Julian Schnabel)
amerikai-francia dráma, életrajzi film

A film valós történést dolgoz fel: a francia Elle magazin főszerkesztője, Jean-Dominique Bauby 1995-ben, 43 éves korában egy agyvérzés következtében teljes testére megbénult, csak a bal szemét tudta mozgatni, ami az egyetlen kapcsolatot jelentette számára a külvilággal. A film megrázó és átélhető módon mutatja be, mit jelent teljesen bezáródni egy testbe, milyen ezt belülről megélni, és merre található a szabadulás felé vezető út.

 

Memento [2000]
(Christopher Nolan)
amerikai dráma, krimi, thriller

Leonard Shelby életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megölte és megerőszakolta feleségét és bosszút állni haláláért. Leonard azonban egy furcsa, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Amnéziás és a frissen szerzett élményekre is képtelen emlékezni. Egyetlen dologban biztos csupán: bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen megnehezíti ezt. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete és a brutális gyilkosság darabkáit. A szálak egyre bonyolódnak, mindenki gyanússá válik, talán még maga Leonard is. A nagy kérdés pedig még mindig nyitva áll: ki a gyilkos?
Egy rendhagyó és izgalmas film, ami bemutatja, sőt átélhetővé teszi, hogy az idő egyáltalán nem úgy telik, ahogy azt érzékeljük…

 

The Quiet Earth [1985]
A néptelen Föld
Csendes Föld
(Geoff Murphy)
új-zélandi sci-fi

Zac Hobson kisvárosi tudós egy nap arra ébred, hogy minden más ember nyomtalanul eltűnt a világból. Eleinte túlélők után keres, és a rejtélyes esemény okait kutatja, majd beletörődik sorsába, és élvezni kezdi az egyedüllétet. Mikor viszont már az őrület határára sodródik, hirtelen felbukkan a színen egy másik túlélő… majd egy harmadik. Csavaros, nagyon eltalált film, akár egyfajta zanzásított magyarázat is lehet arra, mi történik nagyon lassan, ám éppen most a világban.

 

Waking Life [2001]
Az élet nyomában
(Richard Linklater)
amerikai animáció, dráma, fantasy

A film egy fiatal diák útját követi nyomon egy olyan világban, ahol az álmokat és a valóságot rendkívül vékony határvonal választja el egymástól. Különböző emberekkel találkozik, és a legkülönfélébb létkérdésekről cserél eszmét velük. A központi probléma az, hogy mi a különbség álom és való között, miközben e mű segít abban is, hogy hogyan kell felébredni abból az álomból, ami egy ideje csak nem akar véget érni…

 

Take Shelter [2011]
(Jeff Nichols)
amerikai dráma, thriller

Egy fiatal családapa állandó rémálmoktól szenved, amikben egy hatalmas természeti katasztrófa történik. A férfi bármi áron meg akarja óvni feleségét és kislányát, és közben elveszti a kapcsolatot a realitással – az álmok rátelepszenek az egész család életére.

Szinte egy az egyben rímel a fenti filmre, csakhogy itt a „látok valamit, amit a többiek nem” problematikája van a középpontban, s persze csupán a legvégén derül majd úgyis ki, hogy ki lát igazán: „én vagy a világ”.

 

Kærlighed på film [2007]
Csak egy szerelmesfilm
Just Another Love Story
(Ole Bornedal)
dán dráma

Ez az ironikusan Csak egy szerelmesfilm címre keresztelt, erősen túlfűtött romantikus thriller – amely akár az Aludj csak, én álmodom skandináv verziója is lehetne – az elmúlt év egyik legnagyobb sikere lett hazájában. Főhőse a bűnügyi fotós Jonas, aki boldog házasságban él feleségével, Mettével (vagy legalábbis azt hiszi) és két kisgyermekükkel. Egy nap azonban súlyos autóbalesetet szenvednek – a másik járműben az érzelmileg instabil Julia ül. Jonas és családja sértetlenül ússza meg a karambolt, Julia azonban kómába esik. A titokzatos szépség a rejtély és veszély izgató elemeit hozza a férfi életébe, aki hamarosan – némi bűntudat, jó szándék és gyáva passzivitás keveréke eredményeként – elhiteti az idegen nő családjával, hogy ő Sebastian, Julia barátja, akivel a lány akkor ismerkedett meg, amikor Vietnamban élt.

 

Die Welle [2008]
A hullám
(Dennis Gansel)
német dráma

Egy átlagos gimnázium, egy átlagos osztály, itt a közelben, napjainkban. Egy projekthét keretében az osztálynak az autokrácia témáját kell feldolgoznia. Tanáruk, Rainer Wenger (Jürgen Vogel) úgy dönt, hogy valami teljességgel szokatlan, az átlagostól eltérő dolgot csinál a projektből. Tanári megbízatását önhatalmúlag átalakítja, és különös kísérletbe kezd az osztállyal: azt akarja, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az autokráciát – csak néhány napig. Azonban ami első pillantásra új kezdetnek, újfajta szolidaritásnak és egyenlőségnek tűnik, szédületes gyorsasággal riasztó jelenségeket hoz felszínre.

 

Cypher [2002]
(Vincenzo Natali)
amerikai sci-fi, thriller

Morgan Sullivan kémnek jelentkezik a DigiCorp nevű céghez. Feladata mindössze annyiból áll, hogy Jack Thursby néven különféle konferenciákra utazzon és egy tollba rejtett adó segítségével közvetítse az ott elhangzottakat a központ felé. Főnöke elégedett a munkájával, viszont különös fejfájás gyötri és lassan eltávolodik a feleségétől is. Első útján megismerkedik egy Rita Foster nevű nővel akitől később megtudja, hogy éppen agymosáson megy keresztül: új személyiséget kap, hogy a hazugságvizsgáló rendszert átverve kémkedhessen a DigiCorp riválisánál a Sunways Systemsnél. Rita közreműködésével az agymosás meghiúsul, majd Sullivan a Sunways Systems kettős ügynökeként dolgozik tovább.

***

(Az alábbi ajánló 2010-ben készült, már akkor is esetlegesen és abszolút a teljesség igénye nélkül. Azóta azonban annyi elemmel bővült a személyes listám, hogy már képtelenség lenne itt folytatni, úgyhogy a további bővítést egyénileg lehet folytatni e kicsiny kedvcsinálóból kiindulva, mindenkinek a saját ízlése szerint.)