Hallgatni arany – Bedřich Smetana: A Moldva

 

A Moldva egy Csehországban eredő, Prágát is érintő folyó. A zenemű pedig a cseh Bedřich Smetana Hazám című szimfonikus ciklusának második darabja, amely a szimfonikus költeményekre jellemző módon jelenetekre tagolódik.

A mű elején lent, délen, az erdőben elindul egy kis forrás egy szólamban, s ahogy a többi patakocska belefolyik, úgy nőnek a szólamok, majd egyszer csak megjelennek a mélyebb hangszerek: lám, a csörgedező patakból folyó lett, mely a gyönyörű, közismert melódiával folydogál tovább, végighaladva a mesés tájon. Egyre szélesedve hömpölyög a dombok közti réteken, s lassan, szinte észrevétlenül jelentőségteljes, örvénylő víztömeggé válik. Lassan megjelenik az első komor hegyszoros, s a nagy folyó egy városba érkezik, ahol fölé magasodva ott áll a vár, jellegzetesen vidám cseh tánczenével illusztrálva. Ahogy az áramló víz a várost elhagyja, leszáll az éj, feljön a hold, és ő újra megbúvik a természetben. Ám hajnalban ismét megszólal a főtéma: először lágy mollban, mint ahogy a mű elején hallhattuk, aztán egyre harcosabb dúrban. Hisz most következik a nagy küzdelem a hegyekkel… A harcot csend követi, hogy aztán a semmiből futótűzként újra előtörhessen a főtéma, most már végig diadalittas, győzedelmes dúrban, hisz a folyó kijutott a sziklafalak mögül, s hamarosan eléri fent északon a tengert. Azonban a Moldva nem közvetlenül jut a tengerbe, hanem előtte egyesül az Elbával, hisz csak így, vele eggyé válva érheti el az otthonául szolgáló Északi-tengert.

Ha szánsz 10 percet arra, hogy játékból képzeletben folyóvá válj, és így újraéld a saját történetedet, szabadon áramolva amerre a zene sodor, akkor – lám – ismét lehetőséget teremtettél önmagadnak, hogy egy kis lépéssel közelebb kerülj a lényed lényegéhez.