N D L T

Vevő: Jó napot kívánok, szükségem lenne valamire, amitől erősebbnek, vitálisabbnak érzem magam.
Patikus: Fáradtnak tetszik lenni?
Vevő: Szerintem inkább fásult vagyok. Tudja, annyira üres az életem, ráadásul frigid a feleségem, monoton a munkám, bunkó a főnököm, arrogáns a fiam, sikeres az összes barátom, kevés a fizetésem, hazug a facebook-adatlapom és löttyedt a hasam, hogy valahogy olyan vacaknak érzem magam. Kevésnek, jelentéktelennek, csak toporgok céltalanul önmagam körül, ugyanazok a körök ismétlődnek, a felszínen úszkálok, mintha nem tudnám letenni a lábam a meder alján a talajra, egyszerűen súlytalan vagyok. Kéne valami, ami ezt megoldja, vagy, hm, inkább elfedi, mert, tudja, nem akarom, hogy mások is lássák, milyen, ööö, lúzer vagyok. Na, érti, ugye?
Patikus: Hogyne, uram. Magának új Lendület kell, az önkiszolgáló részlegen találja a harmadik polcon.

Vevő: Ez lenne az?
Patikus: Nem, nem, uram, dehogy, ez Indulat. Azt nagyon nem ajánlom önnek, az nem gyógyszer, inkább méregnek mondanám, és pont az ellenkező hatást érné el vele, mint amire vágyik. Bár meg kell hagyni, elsőre nagyon nehéz a kettőt megkülönböztetni, és sokan keresik, mert rövidtávú hatásai valóban meggyőzőek…
Vevő: Meg tudná mondani, mégis, mi a két szer közti különbség?
Patikus: Hogyne. Mondjuk, megy az autójával lendületesen, áramlik együtt a forgalommal, nem is kell fékeznie, sőt, ön az, aki plusz dinamikát visz a rendszerbe, avagy mindezt indulatosan teszi, gáz-fék-gáz-fék-gáz, mindig a többiek ellenében, és így csak elsodor másokat, amivel aztán csúnyán megsérti önmagát. Úgy is fogalmazhatnék, a Lendület továbbad és felemel, az Indulat gyilkol és lent tapad.
Vevő: Hm, értem, bár nem teljesen, mert olyan furcsán tudálékosan fogalmaz, már ne is haragudjon, mindenesetre akkor veszek Lendületet.
Patikus: Kérem, nézze el nekem, ez nálunk afféle szakmai ártalom.
Vevő: Értem, semmi gond. Létezik amúgy ezeknek valami ellenszere, már úgy értem, ha a hatás nem kielégítő, van, ami blokkolja az erejüket?
Patikus: Persze, uram, patikánkban mindent megtalál: a szárnyaló Lendület ellen a szigorú Rendelet, a szörnyű Indulat ellen a szabad Gondolat van a készletünkben raktáron: mind az NDLT vállalat terméke.
Vevő: Nagyszerű, akkor viszek is egy doboz Lendületet, abból az újfajtából, ha lehet, amit ajánlott, az Indulatot akkor meg itt hagyom, és hát nagyon köszönöm a segítséget.
Patikus: Ugyan kérem, hisz ez a dolgunk: segíteni a kedves betegen rendületlenül.

LD
(Illusztráció: Quint Buchholz)